Ana Sayfa / Sayılar / 2015 / Film Festivali’nde dolu bir program bizleri bekliyor

Film Festivali’nde dolu bir program bizleri bekliyor

İkinci yılında 45 ülkeden 180 filmin başvurduğu Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali ile Bozcaada bir kez daha çevrecilerin buluşma noktası olacak.

Bu yıl ikincisi gerçekleşecek BIFED için 17 belgesel film “Fethi Kayaalp Büyük Ödülü” için yarışacak. Festivale Japonya, İrlanda, Avustralya, Şili gibi ülkeler de katılıyor. Festival başkanı ve Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, Festival Yönetmeni Petra Holzer, Festival editörü Şükran Dinlenmiş ve Festival Koordinatörü Ethem Özgüven ile düzenlenecek organizasyon için görüştük.

Festival Başkanı Hakan Can Yılmaz, “Bu yıl festivalimize başvuran ve Myanmar, İrlanda, Şili, Japonya gibi farklı coğrafyalardan gelen birbirinden önemli filmlerin seçimi ön jürimiz için çok zorlu oldu. Festivalimizin, ‘yerelin, küçük ve yavaş olanın korunması’ anlamında da önemli bir platform oluşturacağı kanısındayım. Tüm sanatseverleri 22-25 Ekim’de adamıza bekliyoruz. Kirlilikle, kitle turizminin yıkımlarıyla, küresel ısınmayla mücadele için, dayanışma ve paylaşma için sanatla ve sanatçıyla birlikte mücadele etmek gerekiyor.” diyerek kendi çerçevesinden festivalin bir özetini bizlere sundu.

KONULARIN YELPAZESİ GENİŞ

Festival Yönetmeni Petra Holzer festivalin ikinci yılıyla ilgili olarak “Bu yıl belgesellerin konuları nükleer felaketlerden dijital kirliliğe, küçük ve yöresel tarımdan gıda tekellerine, göçten yoksulluğa, su kaynaklarının tükenmesine, yaşam mücadelesi verenlere ve direnişlere uzanıyor. Sorgulanan konulara bir kaç örnek vermek gerekirse; dayanışma hareketleri, yaşam mücadeleleri, kırsal nüfusun hayatta kalma savaşı ve sürdürülebilir-yenilenebilir enerji üretimi mücadelelerinin, hükümetler ve çok uluslu şirketlerin engellerine takılarak çevresel bir kâbusa dönüşmesi sayılabilir.” diye belirtiyor.

Festival editörü Şükran Dinlenmiş ise 2015 BIFED’in bakış açısını söyle özetledi: “Dünya, tarihinin belki de en kritik dönemecinde… Evrende tek yaşam alanımız olan gezegenimizi uzaydan bile fark edilebilecek şekilde kirlettik ve değiştirdik. Milyonlarca yıldır canlılığını sürdüren yaşam alanlarını, hayvan ve bitki türlerini yok ettik. Bu kirlenme dünya iklimini değiştirecek boyutlara vardı. Okyanuslar ısınıyor, buzullar eriyor, beslenme zincirini oluşturan canlı türleri yok oluyor ve temiz su kaynakları tükeniyor. Üstelik bunları altı milyon yıllık insanlık tarihinin son yüz yılında ve her gün katlanarak artan bir hızla başardık. Kalkınma, gelişme, zenginleşme bahanesiyle insanoğlu, parçası olduğu doğaya yabancılaşıyor. Bu sürdürülemez. Şimdi, bir an olsun durup düşünme zamanı! Biz ne yapıyoruz?”

ÜLKEMİZİ BEKLEYEN TEHLİKE!

Festival Koordinatörü Ethem Özgüven ise, BIFED Eylül Basın Bülteni’nde festivalden şöyle bahsediyor: “Ucuz gazın yüksek bedeli” festivalin olağanüstü çeşitlilikteki konularından biri. Doğalgaz çıkarma sürecinde “Fracking (Hidrolik kırma)” adlı Türkiye’nin henüz tanımadığı ve ülkemizi bekleyen tehlikeye işaret eden bu film Güney Afrika Cumhuriyeti yapımı.  Nükleer felaketler hakkında dört farklı ülkeden film var. Gıdanın geleceği, yaşam alanları, kentsel dönüşüm, kuşların ölümüyle ilgili konuların işlendiği filmler bu yılki filmlerden yalnızca bazıları.

7 bin TL değerindeki Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için yarışacak filmlerde ikinci olacak filme 5 bin TL ve üçüncü filme 3 bin TL ödül verilecek.

Bu yıl festival jürisi yapımcı ve senarist Funda Alp, ABD’li belgesel yönetmeni ve aktivist Liz Miller, Yunan sinema yazarı Maria Chalkou, belgesel yönetmeni ve yapımcı Manou Khalil, gazeteci ve belgesel yönetmeni Banu Güven, yönetmen Özcan Alper, belgesel yapımcısı Gaye Günay ve Cinemambiente Festivali Yönetmeni GFN kurucusu, sinema yazarı Gaetano Capizzi’den oluşuyor.

YIRCALI KADINLAR KONUK

Bu yıl BIFED’e öğrenci filmlerini desteklemek için eklenen öğrenci filmlerinin yarışacağı Gaia Ödülü, İşçi Filmleri festivali kurucularından fotoğraf sanatçısı Alaattin Timur, Eurocup Moskova Çevre Filmleri Festivali kurucu yönetmeni Anastasia Laukannen ve sinema yazarı Janet Barış’tan kurulu jürice seçilecek ve yalnızca bir filme verilecek.

Yırcalı kadınlar festivalin önemli konuklarından. Festivalin son gününde de ada üreticilerinin katılacağı ‘üzüm, bağcılık ve şarapçılık’ toplantısı yapılacak. Festival süresince de konuklar kadim Anadolu tohumlarını birbirleriyle paylaşarak ‘tohum takası’ gerçekleştirecekler.

BIFED 2015 Uluslararası Yarışma Finalistleri hakkında detaylı bilgi almak ve finalist filmlerin tam listesini görmek için BIFED’in www.bifed.org internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

[Bu yazı Ekim 2015’de Bozcaada Mendirek Dergisi’nin 9. sayısında yayınlanmıştır.]

Hakkında admin

Bunu Okumaya Ne Dersin?

Çınar ağacının gölgesi

“Sokakların, evlerin ve içlerinde yaşayan insanların, kendi aralarında kurdukları ilişkiler tamamen tesadüfü ve kısa süreli …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir